Saturs:

  1. Izplānojiet ēdamistabas iekārtojumu no pašiem pamatiem 
  2. Interjera priekšmeti un trauki
  3. Ēdamistabas dizains un krāsas radošām iedvesmām
  4. Galds ar krēsliem – katras ēdamistabas sirds
  5. Kā piemeklēt galdu? 
  6. Kā izvēlēties krēslus?
  7. Apgaismojums – parūpējieties par funkcionalitāti un labu gaisotni 

Ēdamistabas plānošanas laikā jāievēro vairāki principi, sākot no saskaņotām mēbelēm un laba apgaismojuma un beidzot ar vizuālo noformējumu un interjera priekšmetiem. Pareizs telpas plānojums palīdzēs izveidot maksimāli funkcionālu vietu – mājīgu un radošu. Apskatiet mūsu idejas ēdamistabas iekārtošanai un izveidojiet vietu omulīgai pasēdēšanai ģimenes lokā. 

Izplānojiet ēdamistabas iekārtojumu no pašiem pamatiem 

Ēdamistabas plānojumam ir būtiska loma funkcionālas un patīkamas telpas radīšanā kopīgām ģimenes maltītēm. Kā izvērtēt pieejamo platību un pieskaņot interjeru? 

  1. Rūpīgi izmēriet ēdamistabai paredzēto zonu. Vērā jāņem ne tikai grīdas platība, bet arī griestu augstums, durvju un logu atrašanās vietas un citu pastāvīgo elementu novietojums (kamīns vai nišas).
  2. Padomājiet, cik daudz cilvēku tiks aicināti pie galda? Vai ēdamistaba tiks izmantota galvenokārt ģimenes maltītēm vai arī lielākām svinībām?
  3. Izplānojiet optimālu mēbeļu izvietojumu. Pārliecinieties, ka ap galdu ir pietiekami daudz vietas krēsliem – starp galda malu un sienu jābūt vismaz 90 cm atstarpei (lai būtu viegli piecelties un apsēsties), bet attālumam starp krēsliem jābūt vismaz 60 cm (rēķinot no krēsla vidus daļas). 
  4. Ja ēdamistabā plānojat novietot papildu mēbeles, piemēram, vitrīnu ar traukiem vai kumodi, atcerieties, ka ap tām nepieciešams daudz vietas durvju un atvilktņu brīvai atvēršanai

Atcerieties, ka spoguļi, pareizs apgaismojums un gaišas krāsas optiski palielina telpas platību, padarot ēdamistabu plašāku un atvērtāku.

Pepco informatīva ilustrācija, kādai jāizskatās elegantai ēdamistabai

Interjera priekšmeti un trauki

Vispirms izvēlieties aizkarus un paklājus, kas pieskaņoti ēdamistabas dizainam. Pēc tam interjera priekšmetus, kas telpai piešķirs raksturu. Tie citu starpā, var būt svečturi, sveces un zaļie telpaugi. 

Uz ēdamistabas galda var parādīties galdauti, galda celiņi un paliktņi

  • galdauti – nevainojams risinājums elegantam galda noformējumam īpašiem gadījumiem. Izvēlieties viegli tīrāmus materiālus, kas pieskaņoti ēdamistabas interjera dizainam.
  • galda celiņi un paliktņi – lielisks risinājums ikdienas vajadzībām, kas ēdamistabai piešķir raksturu un aizsargā galda virsmu. 

Trauki ir katras ēdamistabas lielākais akcents. Nokomplektējiet krūzes un apakštases, šķīvjus un galda piederumus, kas labi iederēsies interjera dizainā un būs piemērotas mājinieku individuālām vajadzībām. Pa rokai jāatrodas arī praktiskiem servēšanas piederumiem, tādiem kā dēļi siera griešanai, krūkas un salātu bļodas. 

Svarīgi, lai priekšmeti un piederumi papildinātu ēdamistabas interjeru, nevis ieņemtu dominējošo lomu. Tos izvēloties, ievērojiet mērenības un harmonijas principu, lai interjers būtu saskaņots un acij tīkams.

Ēdamistabas dizains un krāsas radošām iedvesmām

Piemeklēts dizains un krāsas ir neatņemama ēdamistabas interjera sastāvdaļa, kas būtiski ietekmē telpas atmosfēru un raksturu. 

Lielāko popularitāti ir ieguvis modernais, skandināvu un lauku mājas interjera dizaina stils. Modernā stilā ieturētu ēdamistabu raksturo tīras līnijas, minimālisms un visbiežāk neitrāla krāsu palete. Skandināvu stilam ir raksturīgs funkcionāls interjers bez liekiem dekoriem. Tajā dominē gaiši pasteļtoņi, dabīgs koks un vienkāršas, bet elegantas formas. Lauku mājas stils ir ideāli piemērots silta un tradicionāla interjera mīļotājiem. Iedvesmojoties no dabas, interjerā lielākoties dominē koks, rotangpalma, klūgas, akmens un silti, piezemēti toņi ar krāsainiem akcentiem. 

Krāsas interjerā ir atbildīgas par atmosfēras radīšanu. Gaiši un silti toņi padara ēdamistabu mājīgu, savukārt vēsie toņi un pelēkie piešķir mūsdienīgu un elegantu noskaņu. Ieteicams kombinēt kontrastu un krāsu balansu. Piemēram, tumšas mēbeles efektīvi iederēsies uz baltu sienu fona, savukārt krāsaini interjera priekšmeti atdzīvinās neitrālu telpu. Atcerieties, ka ēdamistabas krāsām vajadzētu iekļauties mājas interjerā, radot vienotu veselumu un harmonisku plūdumu starp telpām.

Galds ar krēsliem – katras ēdamistabas sirds

Galds ar pelēkiem krēsliem modernā stilā ieturētā ēdamistabā

Ērtas un praktiski mēbelētas ēdamistabas atslēga, protams, ir pareizi piemeklēts galds un krēsli. 

Kā piemeklēt galdu? 

Izvēlieties galda izmēru, kas atbilst jūsu ēdamistabas platībai un cilvēku skaitam. Noteikti atstājiet pietiekami daudz vietas ap galdu, lai varētu brīvi atbīdīt krēslus un netraucēti pārvietoties ap galdu! 

Galda forma ir jāpieskaņo ēdamistabas platībai. Apaļie galdi ir ideāli piemēroti mazākām telpām, sarunām pie galda piešķirot īpašu noskaņu, savukārt taisnstūrveida galdi labi iederas lielākās telpās. Materiāla izvēle ir atkarīga no interjera dizaina un atmosfēras, kādu vēlaties radīt ēdamistabā. Koka galdi ienesīs siltumu un dabiskumu, stikla galdi piešķirs vieglumu un mūsdienīgumu, bet metāla galdi radīs nepieradināta industriālā stila efektu.

Kā izvēlēties krēslus?

Dodiet priekšroku ērtiem krēsliem ar ergonomiskiem sēdekļiem un atzveltnēm. Krēsliem jābūt saskaņotiem ar galda un visas ēdamistabas dizainu – jūs varat izvēlēties pieskaņotus materiālus un krāsas vai radīt interesantu kontrastu. Pārliecinieties, ka krēsli ir pareizā augstumā, ideālā variantā starp galda virsmu un krēsla sēdekli vajadzētu ievērot apmēram 30-40 cm lielu atstarpi. Pievērsiet uzmanību mēbeļu kvalitātei un apdarei, kas ievērojami ietekmē to kopšanu. 

Apgaismojums – parūpējieties par funkcionalitāti un labu gaisotni 

Nelielā ēdamistabā pietiks ar galveno apgaismojumu kulonu lampas (vēlams apmēram 75-90 cm virs galda virsmas) vai lustras veidā. Šāda veida apgaismojums izstaro spēcīgu, bet izkliedētu gaismu, kas efektīvi apgaismo visu telpu. Lielākos interjeros labs risinājums ir vairāki gaismas avoti, kas ēdamistabai nodrošina vēlamo funkcionalitāti un atmosfēru. Papildus galvenajam gaismas avotam, interjerā var parādīties arī gaismas akcenti (piemēram, gaismas virtenes, LED lentas sloksnes, svečturi) un funkcionāls apgaismojums (piemēram, galda lampas uz kumodes vai punktveida apgaismojums sienas lampu veidā)

Atcerieties, ka apgaismojums jānovieto tā, lai tas vienmērīgi apgaismotu visu telpu, izvairoties no ēnām un žilbinošiem gaismas punktiem.

Jūsu ēdamistaba ir Jūsu individuālā stila un vajadzību atspoguļojums. Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku minimālisma pieejai vai bagātīgi integrētiem interjera priekšmetiem, svarīgi radīt telpu, kurā ir patīkami uzturēties, ieturēt maltītes un vest sarunas. Perfekti piemeklētas mēbeles, apgaismojums un pieskaņoti dizaina priekšmeti ēdamistabu pārvērš par mājokļa sirdi, kur ģimene un draugi var pulcēties un pavadīt laiku kopā.