Saturs:

  1. Sāciet ar telpas platību
  2. Izvēlieties savu stilu
  3. Kā iekārtot mazu virtuvi? Praktiski un kopā ar Pepco!
  4. Mēbeles nelielai vannas istabai
  5. Kā iekārtot virtuvi ar logu?

Nelielas virtuves iekārtošanai nav jābūt sarežģītai. Pat ļoti ierobežotā platībā iespējams izveidot funkcionālu un estētiski pievilcīgu virtuves zonu. Ar ko sākt? Kā iekārtot nelielu virtuvi un kādas nianses paturēt prātā?

Sāciet ar telpas platību

Labākie projekti sākas ar precīzu telpas nomērīšanu. Grūti plānot skapīšu izvietojumu, ja nav zināmi precīzi telpas izmēri, kurā šie skapīši atradīsies. Paņemiet mērlenti un pārbaudiet:

  • Telpas izmēri – mērot grīdu.
  • Katras sienas izmēri – ņemot vērā esošās nišas, instalācijas elementus, kā arī logu un durvju ailes. 
  • Tādu elementu augstums no grīdas kā palodzes, elektrības rozetes un tamlīdzīgi.

Darba atvieglošanai varat uzzīmēt telpas un katras sienas plānu vai uzņemt fotogrāfijas. Pamatojoties uz veiktajiem mērījumiem, iespējams sākt jaunās virtuves plānošanu. 

Izvēlieties savu stilu

Nelielu virtuvi var ieturēt minimālisma garā, vai ar lauku un modernā stila piesitienu. Iedvesmojieties no tīmeklī pieejamiem risinājumiem un izvēlieties stilu, kurš Jums patīk visvairāk. Atverieties, ka:

  • Nelielu virtuvi nedrīkst pārblīvēt – piemērotāki ir sakārtoti risinājumi ar aizveramiem skapīšiem, nevis tādi, kurā lielākā daļa lietu tiek uzglabātas redzamā vietā.
  • Nelielā virtuvē labi iederas izkārtojums, kas balstīts uz divām vai trim krāsām. Tiem par katru cenu nav jābūt gaišiem toņiem – svarīgi, lai to nav pārāk daudz. 

Katra virtuve var būt skaista un funkcionāla – tas ir konsekvences un laba plānojuma jautājums. Ja izvēlieties konkrētu stilu, tad pieturieties pie tā. Izvēlieties stilam pieskaņotus virtuves piederumus no Pepco, nevis priekšmetus ar atšķirīgu estētiku. 

PEPCO informatīva ilustrācija ar virtuves trīsstūra plānojumu

Kā iekārtot mazu virtuvi? Praktiski un kopā ar Pepco!

Viens no funkcionālākajiem principiem, ko vērts ievērot, iekārtojot nelielu virtuvi, ir darba trīsstūris un ar to saistītais virtuves sadalījums zonās:

  1. Uzglabāšanas zona.
  2. Uzkopšanas zona.
  3. Gatavošanas zona.

Uzglabāšanas zonā novietojiet ledusskapi un mēbeles, kas aprīkotas ar plauktiem, atvilktnēm vai izvelkamām sistēmām, kas ļauj uzglabāt visus nepieciešamos piederumus un priekšmetus. Tā ir arī vieta visu veidu pārtikas un dzērienu uzglabāšanas traukiem un cita veida traukiem un piederumiem. Gatavošanas un mazgāšanas zonā jāatrodas izlietnei un trauku mazgājamai mašīnai, kā arī darba virsmai maltīšu pagatavošanai. Svarīga gatavošanas zonas ierīce ir plīts virsma, darba virsma un citas ierīces, piemēram, cepeškrāsns vai mikroviļņu krāsns. 

Darba trīsstūra princips stāsta par to, ka katra no šīm zonām ir viena no trijstūra virsotnēm. Attālumam starp tiem nevajadzētu būt ne pārāk lielam, ne pārāk mazam. Sīkākas nianses, protams, ir atkarīgas no konkrētā interjera.

Mēbeles nelielai vannas istabai

Skandināvu stilā ieturēta neliela virtuve ar baltām mēbelēm

Atkarībā no telpas formas un specifikas, Jūs varat izvēlēties dažādus mēbeļu izvietojumus, piemēram, L-veida, U-veida vai vienas rindas izkārtojumu. Pašlaik virtuves mēbeļu salonos, kā arī pie galdniekiem, iespējams pasūtīt vai iegādāties mēbeles, kas virtuves telpu aizpilda no grīdas līdz griestiem vai nedaudz zem griestiem. 

No vienas puses, augstās mēbeles un pilnas sienas apbūve var šķist nomācošs risinājums. No otras puses, maksimāla telpas izmantošana nodrošinās daudz vairāk uzglabāšanas vietas, nekā to paredz mazā telpas platība. 

Lai piemeklētu skapīšu skaitu un veidu, padomājiet par to, kas tieši tajos tiks uzglabāts. Varbūt Jums ir minimālisma pieeja un izmantojat tikai divus katlus un vienu pannu? Bet varbūt Jums ir liels trauku krājums un vēlaties atrast vietu tiem visiem? Izvēloties mēbeles nelielai virtuvei, pievērsiet uzmanību to ergonomikai un funkcionalitātei. Centieties izmantot katru telpas vietiņu, bet bez pārspīlējuma efekta. Augšējos skapīšus pieskaņojiet sienas krāsai, lai tos padarītu vizuāli vieglākus.

Kā iekārtot virtuvi ar logu?

Lai gan ēdiena gatavošana virtuvē ar logu noteikti ir patīkamāka, nekā virtuves stūrītī bez loga, šis arhitektoniskais elements var būt diezgan apgrūtinošs risinājums virtuves iekārtošanas laikā. Ja logs atrodas uz sienas, kur plānojat iebūvēt virtuves darba virsmu, apsveriet domu to veidot arī kā loga palodzi. Ja logs atrodas uz sānu sienas, blakus varat novietot galdu vai plānot kā virtuves darba virsmas paplašinājumu, lai radītu vietu kafijas dzeršanai un ēdienu baudīšanai. 

Atcerieties, ka virtuves logs nedrīkst atrasties tieši blakus gāzes plītij. Attiecibā uz cita veida virtuves plītīm nav šādu norādījumu, lai gan vārīšanas un cepšanas laikā var veidoties šļakatas un tvaiks. Ja pie plīts atrodas logs, to ir viegli notraipīt, tāpat kā aizkarus vai žalūzijas. 

Nelielas virtuves iekārtošana var izrādīties milzīgs izaicinājums, taču pareizs plānojums palīdzēs izvairīties no kļūdām un piemeklēt labāko dizainu un mēbeles jūsu interjeram.