Saturs:

  1. Radošas virtuves plānojuma idejas – virtuves trijstūra princips
  2. Virtuves atvilktņu izvēle un izkārtojums
  3. Virtuves atvilktņu praktiskas izmantošanas veidi
  4. Idejas kārtībai virtuvē
  5. Kārtība virtuves skapīšos un pieliekamā izkārtojums

Labs virtuves plānojums ir ne vien kārtīguma pamats, bet nozīmē arī ergonomiskus risinājumus maltītes pagatavošanai ikdienā. Kas jāņem vērā virtuves iekārtošanas laikā? 

Virtuves skapīšu izkārtojums – praktisks sadalījums zonās

Viens no virtuves izkārtojuma pamatprincipiem ir precīza funkcionālo zonu plānošana. To lielums ir atkarīgs no telpas kvadratūras, lai gan katrā virtuvē ir vērts nodalīt pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas, ēdiena gatavošanas un trauku mazgāšanas zonas. Kam šajās zonās ir jāatrodas? 

  • Trauku mazgāšanas zona: tajā atrodas skapītis ar izlietni un, nepieciešamības gadījumā, arī trauku mazgājamā mašīna. Skapītī ieteicams atbrīvot vietu atkritumu tvertnei un nepieciešamākajiem tīrīšanas līdzekļiem. Trauku žāvētāju ieteicams izvietot skapītī virs izlietnes. 
  • Ēdiena gatavošanas zona: tajā atrodas plīts virsma un blakus esošie skapīši, kā arī cepeškrāsns un pārējā sadzīves tehnika ēdiena pagatavošanai vai uzsildīšanai. Lai virtuves un ēdiena gatavošanas zona būtu pēc iespējas praktiskāka, katlus, pannas, cepamtraukus un virtuves piederumus ieteicams uzglabāt šīs zonas tuvumā, piemēram, skapītī zem gāzes vai indukcijas plīts virsmas. 
  • Pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas zona: galvenā un lielākā virtuves zona. Tajā atrodas ledusskapis, virtuves skapīši un virtuves darba virsma. Šeit ieteicams uzglabāt biežāk izmantotos pārtikas produktus, garšvielas, virtuves piederumus un traukus ēdiena pagatavošanai (griešanas dēlīši, galda piederumi, šķīvji).

Labs virtuves plānojums, ievērojot sadalījumu funkcionālajās zonās, ir pamats šīs telpas praktiskam pielietojumam ikdienā. Kārtīgā virtuvē vieglāk atrast nepieciešamos priekšmetus un nodrošināt ērtu telpas izmantošanu.

Radošas virtuves plānojuma idejas – virtuves trijstūra princips

Viena no labākajām virtuves plānojuma idejām, kas izceļas ar ērtumu un ergonomiskumu, ir tā saucamā darba trijstūra izmantošana. Katra trijstūra virsotne ir noteicošais izkārtojuma elements (ledusskapis, izlietne un plīts virsma). Saskaņā ar virtuves trijstūra principu optimālam attālumam starp ierīcēm jābūt:

  • starp ledusskapi un izlietni: 120–180 cm;
  • starp izlietni un plīts virsmu: 120–180 cm;
  • starp ledusskapi un plīts virsmu: 120–250 cm.

Virtuves atvilktņu izvēle un izkārtojums

Labs virtuves atvilktņu izkārtojums nodrošina ergonomisku virtuves izmantošanu un kārtību. Galvenie pareizas uzglabāšanas nosacījumi: smagās lietas tiek uzglabātas apakšējos skapīšos, bet vieglās augšējos. Trauku, virtuves piederumu un pārtikas produktu uzglabāšana var izrādīties ērta gan plauktos, gan atvilktnēs – tas ir pareiza plānojuma jautājums. 

  • Virtuves plaukti — uz tiem satilpst vairāk priekšmetu, nekā atvilktnēs un var būt ļoti izturīgi pret slodzēm. Tos ieteicams izvēlēties skapīšiem, kuros tiks uzglabāti smagi un lieli priekšmeti (piemēram, sadzīves tehnikas ierīces).
  • Virtuves atvilktnes — iespējams pilnībā izvilkt, lai izņemtu lietas, kas atrodas dziļumā, bez nepieciešamības izņemt to, kas atrodas priekšpusē. Tās var atšķirties ar augstumu un slodzes izturību.

Maksimālam komfortam apakšējos skapīšus ieteicams aprīkot galvenokārt ar atvilktnēm. Zemās atvilktnes tiek izmantotas garšvielu, galda piederumu, dažādu sīku priekšmetu un gatavošanai noderīgu piederumu uzglabāšanai. Augstās atvilktnes paredzētas trauku, katlu, kā arī cepamtrauku un pārtikas produktu uzglabāšanai. 

Pepco informatīva ilustrācija “Kādus uzglabāšanas traukus izvēlēties virtuvei?”

Virtuves atvilktņu praktiskas izmantošanas veidi

Pats fakts, ka virtuves skapīši ir aprīkoti ar atvilktnēm, ir pārāk maznozīmīgs, lai runātu par labu virtuves plānojumu. Svarīgākais ir pareizs skapīšu pielietojums. Apskatiet dažas lieliskas idejas virtuves skapīša atvilktņu izkārtojumam:

  • Izmantojiet paliktņus – ieteicams iegādāties traukiem, krūzēm un pusdienu komplektiem paredzētus mīkstos paliktņus katrai no virtuves atvilktnēm. Virtuvei ir jābūt funkcionālai, tāpēc neiztikt bez nepieciešamo atvilktnes piederumu iegādes, tādu kā galda piederumu ieliktņi un separatori.
  • Iegādājieties separatorus, sadalītājus un citus piederumus ērtai uzglabāšanai, kas ne tikai atvieglos priekšmetu šķirošanu, bet arī pasargās tos no nekontrolētas pārvietošanās pa atvilktni. Visus nepieciešamos piederumus atradīsiet Pepco veikalos.
  • Pārtikas produktus uzglabājiet groziņos vai uzglabāšanas traukos — tie neapgāzīsies un virtuvi būs vieglāk uzturēt tīru. Ja ir izbirusi kafija vai tēja un izlijusi olīveļļa, šie produkti momentā nesasmērēs atvilktnes iekšpusi, bet atdursies pret groziņu vai uzglabāšanas trauku.

Idejas kārtībai virtuvē

Sieviete virtuvē rāda burciņas sauso pārtikas produktu uzglabāšanai

Labam virtuves plānojumam ir milzīga nozīme efektīvai sadzīves tehnikas izmantošanai, jo viss ir pieejams pa rokai. Uz virtuves darba virsmas ir jāatrodas tikai visnepieciešamākajām lietām, tādām kā tējkanna, nažu bloks vai garšvielu trauciņš. Patīkamu akcentu piešķirs groziņš vai stikla trauks uz kājas svaigu augļu uzglabāšanai. 

Kārtība virtuves skapīšos un pieliekamā izkārtojums

Neatkarīgi no tā, vai ir pieejams atsevišķs pieliekamais vai arī pārtikas produkti tiek turēti virtuvē, beramos produktus ieteicams uzglabāt speciālos stikla uzglabāšanas traukos. Traukiem ir hermētiski vāciņi, tāpēc tajos iespējams uzglabāt miltus, putraimus, makaronus, rīsus, kafiju un tēju, neuztraucoties par pārtikas kožu savairošanos. 

Pepco iespējams iegādāties caurspīdīgus vai krāsainus pārtikas un dzērienu uzglabāšanas traukus, lai iecienītākie produkti vienmēr atrastos pa rokai. Mūsu veikalos atradīsiet metāla skārdenes ar iedvesmojošiem uzrakstiem, kā arī dažādus trauciņus un burciņas mīļāko uzkodu un saldumu glabāšanai.