Saturs:

  1. Veselīga uztura pamati — kas jāzina? 
  2. Veselīgs uzturs, kas pielāgots dažādām vajadzībām
  3. Veselīgs uzturs bērniem un pieaugušajiem – ieguldījums pareizā attīstībā
  4. Veselīgs uzturs pieaugušajiem – slimību profilakse un ķermeņa masas uzturēšana
  5. Veselīgs uzturs senioriem – enerģijas un vitalitātes saglabāšana
  6. Kā plānot veselīgas ēdienreizes?

Kas ir veselīgs uzturs? Tie ir ēšanas paradumi, kas organismam nodrošina nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas, vienlaikus ievērojot uzturā lietoto pārtikas produktu dažādību. Veselīga uztura nozīme vispārējai veselības stāvokļa uzlabošanai ir neapstrīdama! Pareizi sabalansētam uzturam ir labvēlīga ietekme uz cilvēka labsajūtu, koncentrēšanās spējām un mentālo veselību. 

Veselīga uztura pamati — kas jāzina? 

Veselīgas diētas pamatā ir pareizi sabalansēts uzturs, kas organismu nodrošina ar nepieciešamajām uzturvielu proporcijām.  Svarīgākais ir apgādāt organismu ar visu, kas nepieciešams tā pareizai darbībai, vienlaikus izvairoties no jebkādu elementu pārmērības vai nepietiekamības. 

Makroelementi ir jebkuras diētas pamats! 

  • Olbaltumvielas — nepieciešamas muskuļu, ādas audu veidošanai un atjaunošanai, kā arī hormonu un fermentu ražošanai. Labs olbaltumvielu avots ir gaļa, zivis, piena produkti, olas, kā arī pākšaugi, rieksti un sēklas.
  • Ogļhidrāti — galvenais organisma enerģijas avots. Ieteicams izvēlēties kompleksus ogļhidrātus, piemēram, pilngraudu produkti un augļi, dārzeņi un pākšaugi, kas vienlaikus apgādā ar šķiedrvielām gremošanas veicināšanai.
  • Tauki — svarīgi smadzeņu, sirds un locītavu veselībai. Nepieciešams izvēlēties veselīgos taukus, piemēram, tos, kas atrodami zivīs, avokado, riekstos, sēklās un olīveļļā.

Mikroelementi ir vitamīni un minerālvielas, kas nepieciešami mazākā daudzumā, bet ir ļoti nozīmīgi vairākiem dzīvības procesiem un imūnsistēmas pareizai darbībai. Veselīgā uzturā jāiekļauj dažādi augļi un dārzeņi, kas ir bagātīgs šo uzturvielu avots.

Ūdens uzņemšana ir tikpat svarīga kā pareizu pārtikas produktu izvēle. Ūdenim ir būtiska loma organisma pareizā darbībā, veicinot, cita starpā, gremošanu un toksīnu izvadīšanu. Ieteicamais ūdens daudzums ir vismaz 2 litri dienā, lai gan nepieciešamība pēc ūdens var atšķirties atkarībā no individuālām vajadzībām, fiziskās slodzes un klimatiskiem apstākļiem.

Veselīgs uzturs, kas pielāgots dažādām vajadzībām

Uztura vajadzības var atšķirties atkarībā no vecuma un veselības stāvokļa. Pareizs uzturs veicina attīstību jaunībā un palīdz saglabāt veselību un vitalitāti brieduma gados.  

Pepco informatīva ilustrācija “Veselīga uztura pamati”

Veselīgs uzturs bērniem un pieaugušajiem – ieguldījums pareizā attīstībā

Intensīvas augšanas un attīstības periodā bērniem ir jānodrošina pietiekams kaloriju un sabalansētu uzturvielu daudzumu. Uzturam jābūt bagātam ar olbaltumvielām, pareizai muskuļu un kaulu attīstībai, ogļhidrātiem enerģijai un veselīgajiem taukiem smadzeņu darbības attīstībai. Svarīgi nodrošināt nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu, īpaši kalciju (izšķiroša nozīme spēcīgai kaulu uzbūvei) un dzelzi (veicina mentālo veselību). Augļi un dārzeņi ir nozīmīga uztura sastāvdaļa, kas organismu apgādā ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām.

Veselīgs uzturs pieaugušajiem – slimību profilakse un ķermeņa masas uzturēšana

Pieauguša cilvēka uzturam vajadzētu palīdzēt saglabāt veselīgu ķermeņa masu, novērst hronisku slimību attīstību un piegādāt enerģiju, kas nepieciešama, lai stātos pretī ikdienas izaicinājumiem. Pareizi sabalansēts uzturs sastāv no augļiem, dārzeņiem, pilngraudu produktiem, liesiem olbaltumvielu avotiem un veselīgajiem taukiem. Pārstrādātu, augsta tauku un cukura satura pārtikas produktu ierobežošana var palīdzēt novērst sirds slimības, 2. tipa cukura diabētu un dažus ļaundabīga audzēja paveidus. Regulāras maltītes un kontrolētas porcijas palīdz saglabāt un uzturēt veselīgu vielmaiņu.

Veselīgs uzturs senioriem – enerģijas un vitalitātes saglabāšana

Senioriem vielmaiņa palēninās, samazinoties spējai absorbēt noteiktas uzturvielas. Šajā dzīves periodā ir svarīgi savu uzturu pielāgot mainīgajām organisma vajadzībām. Senioriem var būt nepieciešams lielāks olbaltumvielu daudzums, lai saglabātu muskuļu masu un spēkus, un mazāk kaloriju daudzums, lai izvairītos no svara pieauguma. Šķiedrvielām bagāta diēta palīdzēs uzturēt veselīgu gremošanu. Jāpievērš uzmanība arī ūdens lietošanai uzturā, jo slāpju sajūta samazinās līdz ar gadiem.

Kā plānot veselīgas ēdienreizes?

Jauna sieviete uz dīvāna ēd augļu salātus

Veselīgu ēdienreižu plānošanai ir būtiska loma sabalansēta uztura ievērošanā, un tas var būt vieglāk, nekā izklausās! 

Lūk, daži ieteikumi, kas palīdzēs ievērot un sagatavot veselīgas ēdienreizes katrai dienai.

  1. Plānojiet savas ēdienreizes visai dienai/nedēļai – šāda pieeja palīdz izvairīties no spontānas neveselīgu porciju izvēles, kad pietrūkst laika ēst gatavošanai.
  2. Iepērcieties ar sarakstu – iepirkuma saraksta veidošana, balstoties uz plānoto ēdienkarti, palīdz vieglāk pagatavot maltītes un pieturēties pie veselīga uztura plāna. 
  3. Sagatavojiet maltītes laicīgi – dažus ēdienus iespējams pagatavot iepriekš, ietaupot laiku un sagatavojoties tam, ka vienmēr pa rokai ir kāds veselīgs variants. Pārliecinieties, ka jums ir pieejami izturīgi pārtikas trauki gatavā ēdiena uzglabāšanu un līdzņemšanai. Pepco atradīsiet modernus uzglabāšanas traukus un ūdens pudeles (bidonus). 

Padariet savu uzturu daudzveidīgu! Papildinot diētu ar dažāda veida dārzeņiem, augļiem, pilngraudu produktiem, organismam tiek nodrošināts nepieciešamais uzturvielu daudzums, un ēšana vairs nešķiet garlaicīga!