Saturs:

  1. Kā pagatavot veselīgas brokastis?
  2. Idejas veselīgām brokastīm mājās
  3. Garšīgas un uzturvielām bagātas brokastis līdzņemšanai

Brokastis bieži tiek dēvētas par dienas svarīgāko ēdienreizi. Un tas ir pareizi! Pēc nakts gavēņa brokastis nodrošina organismam svarīgas uzturvielas, pamodinot vielmaiņas un enerģijas procesus, kas nepieciešami pareizai darbībai. Veselīgas brokastis ir ēdienreize, kas ir pienācīgi sabalansēta makroelementu ziņā, bagāta ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem, vitamīniem un minerālvielām. 

Noskaidrosim, kāpēc brokastis ir tik svarīgas un kā tās pagatavot, lai no tām gūtu maksimālu labumu.

Kā pagatavot veselīgas brokastis?

Veselīgām brokastīm ir jāsatur pareizi sabalansēti makroelementi, proti, olbaltumvielas, ogļhidrāti un tauki, kā arī jāpiegādā pareizs šķiedrvielu un vitamīnu daudzums.

  • Olbaltumvielas ir nepieciešamas audu uzbūvei un atjaunošanai, kā arī imūnsistēmas darbībai. Bagātīgi olbaltumvielu avoti brokastīs ir olas, bezpiedevu jogurts, biezpiens, siers ar zemu tauku saturu un augu izcelsmes alternatīvas, piemēram, tofu vai augu izcelsmes jogurts.
  • Ogļhidrāti nodrošina enerģiju, kas nepieciešama organisma darbībai. Veselīgi ogļhidrātu avoti ir pilngraudu produkti, tādi kā auzu pārslas, pilngraudu maize un putraimi. Tie nodrošina ar šķiedrvielām, kas veicina gremošanu un sniedz sāta sajūtu.
  • Tauki, īpaši nepiesātinātie tauki, ir svarīgi pareizai smadzeņu un sirds darbībai. Avokado, rieksti, sēklas, kā arī olīveļļa vai linsēklu eļļa kā papildinājums salātiem vai sviestmaizēm būs lieliska izvēle brokastīm.
  • Šķiedrvielām ir galvenā loma veselīgā gremošanas procesā, kā arī palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs. Šķiedrvielas atrodas augļos, dārzeņos, pilngraudu produktos un sēklās, piemēram, linsēklās vai čia sēklās.
  • Vitamīniem ir būtiska nozīme vispārējai veselībai un labai pašsajūtai. Vitamīniem bagātas brokastis nozīmē svaigu augļu un dārzeņu iekļaušanu, piemēram, ogas, zemenes, apelsīni vai spināti.

Pareizi sabalansētas brokastis, iekļaujot šīs sastāvdaļas, nodrošinās enerģiju visam rītam, veicina koncentrēšanos un palīdz uzturēt veselīgu ķermeņa masu.

Atsevišķu makroelementu daudzums rīta ēdienreizē galvenokārt ir atkarīgs no individuālas kaloriju nepieciešamības. Visbiežāk izmantotais procentuālais sadalījums ir: 30 % olbaltumvielu, 50 % ogļhidrātu un 20 % tauku, kas nozīmē, ka ikdienā jābūt 30 % olbaltumvielu, 50 % ogļhidrātu un 20 % tauku kaloriju saturam. 

Pepco informatīva ilustrācija “Ko ēst brokastīs?”

Uzmanību! Proporciju daudzums var atšķirties, piemēram, tiem, kas ievēro svara samazināšanas diētas, eliminācijas diētas vai izvirza konkrētus treniņu plānus! 

Idejas veselīgām brokastīm mājās

Veselīgu un garšīgu brokastu pagatavošanai nav jābūt laikietilpīgai! Atklājiet dažas brokastu receptes, kas atbilst dažādām uztura vajadzībām.

Olbaltumvielām bagātas brokastis:

  1. olu kultenis ar dārzeņiem: saputojiet 2–3 olas, pievienojiet sāli, melnos piparus un pēc tam sajauciet ar iecienītākajiem dārzeņiem, piemēram, spinātiem, tomātiem vai sēnēm. Cepiet pannā nelielā olīveļļas daudzumā līdz tiek iegūta vēlamā konsistence;
  2. olbaltumvielu smūtijs blenderī sablenderē augu vai sūkalu olbaltumvielas, banānu, sauju spinātu, ēdamkaroti zemesriekstu sviesta un glāzi augu izcelsmes vai govs piena;

ogļhidrātiem bagātas brokastis:

  1. auzu pārslu biezputra: vāriet auzu pārslas pienā vai ūdenī, pievienojot tām šķipsniņu kanēļa. Pēc ēdiena pagatavošanas pievienojiet svaigus augļus (piemēram, ogas vai banānus) un vienu ēdamkaroti medus vai kļavu sīrupa, lai uzlabotu ēdiena saldo garšu;
  2. pilngraudu tostermaize ar avokado: ar dakšu saspiediet avokado un pārklājiet pilngraudu tostermaizi, pārkaisiet ar sāli un melnajiem pipariem, uzlieciet tomāta šķēlītes vai cieti vārītu olu.

Ideāli sabalansētas brokastis:

  1. jogurts ar augļiem un riekstiem: bezpiedevu jogurtam bļodiņā pievienojiet sagrieztus augļus, piemēram, ābolu vai bumbieri. Pārkaisiet jogurtu ar augļiem un saujiņu riekstu maisījuma;
  2. sviestmaizes pamatā ir pilngraudu maize ar humusu un dārzeņiem: apsmērējiet pilngraudu maizes šķēli ar humusu, uzlieciet gurķa un tomāta šķēlītes un dažas salāta lapiņas.

Atcerieties, ka ēdiena garšu nosaka arī pasniegšanas veids! Apskatiet elegantos Pepco šķīvjus un bļodas, kas ir ideāls risinājums brokastu pasniegšanai. 

Garšīgas un uzturvielām bagātas brokastis līdzņemšanai

Galds ar veselīgiem produktiem: augļi, dārzeņi un auzu pārslas

Mūsdienu dzīves straujais ritms un pienākumiem pārpilnie rīti nenozīmē atteikšanos no veselīgām brokastīm. Viss, kas nepieciešams, ir piemēroti pārtikas uzglabāšanas trauki, lai maltīti varētu sagatavot iepriekšējā dienā. 

Brokastīm līdzņemšanai ir piemēroti: vrapi ar svaigiem dārzeņiem un humusu, mājās gatavots jogurts ar musli un augļiem, sviestmaizes no pilngraudu maizes ar liesu gaļu un mājās gatavoti enerģijas batoniņi ar auzu pārslām un augļiem. Katrs no šiem piedāvājumiem ir ne tikai veselīgs, bet arī praktisks, jo brokastis ir piemērotas līdzņemšanai un baudīšanai citā vietā. Izmantojot šīs brokastu idejas, pat visaizņemtākie var priecāties par veselīgu un garšīgu dienas sākumu.