Saturs:

  1. Kādus ēdienus un dzērienus ņemt līdzi uz pikniku?
  2. Piknika organizēšana

Pikniks tā ir brīnišķīga vīzija, kuru iespējams realizēt savā dārzā, parkā vai meža pļavā. Neatkarīgi no tā, kur vēlaties sarīkot pikniku, obligāti ir jāpadomā par uzkodām. Kādus ēdienus un dzērienus ņemt līdzi un kas vēl var noderēt piknika laikā?

Kādus ēdienus un dzērienus ņemt līdzi uz pikniku?

Piknika maltītei nav jābūt pārāk izsmalcinātai, taču tai nevajadzētu būt arī ierastai. Galu galā pikniks ir izbraukums zaļumos, kas balstās uz ēdiena baudīšanu svaigā gaisā. 

Receptes piknikošanai:

  • Sviestmaizes, beigeļi vai bagetes – iespējams pagatavot mājās un salikt piknika grozā. Tās var būt vienkāršas sviestmaizes ar lapu salātiem, šķiņķi, sieru un tomātiem vai izmeklēti beigeļi ar humusu, diedzētiem graudiem un avokado. Svarīga ir produktu kvalitāte (maizei ir jābūt svaigai) un laba sastāvdaļu kombinācija. 
  • Tortiljas – izcilas savā vienkāršībā un lieliski piemērotas piknikam. Sagatavojiet tās iepriekš un ņemiet līdzi. Tortiljas iespējams pagatavot ar krēmsieru, lasi un ledus salātiem. Vēl viena ideja ir tortilja, kas ieziesta ar ajvaru un pildīta ar ceptiem desas un kimči gabaliņiem. Tortiljas iespējams pasniegt ar grilētu vistu, ķiploku mērci un jauktiem lapu salātiem. 
  • Šķīvis ar uzkodām – piemēram, dažāda veida sieri, žāvējumi, žāvēti augļi, rieksti un citas piedevas – olīvas, ķiršu tomāti un marinēti dārzeņi. 
  • Pastas un uzkodu mērces – laikus pagatavojiet humusu, tzatziki un guacamole mērci. Sagrieziet dārzeņus stienīšos (papriku, selerijas kātus, mizotus burkānus), kā arī sagatavojiet grissini maizes nūjiņas, načos un citus pārtikas produktus, kurus iespējams baudīt kopā ar mērcītēm. 
  • Limonāde vai augļu tēja – neaizstājama vasaras pikniku laikā. Limonādi un tēju vislabāk pagatavot pašam un paņemt līdzi pudelēs vai īpašā burkā ar krānu. Limonādes pagatavošanai nepieciešami tikai daži citroni, ūdens un cukurs. Dažādībai iespējams izmantot arī laimu. Tēju uzlejiet no iecienītākajām zāļu tējām vai tējas maisiņiem, pēc tam pievienojiet augļu sulu. 
  • Kafija – iespējams paņemt līdzi termosā, lai nezaudētu nepieciešamo dzēriena temperatūru.
  • Gāzētie dzērieni un augļu sulas – ienesīs dažādību piknika laikā. Tradicionālās oranžādes, toniki un dažādas garšas dzirkstošie dzērieni ir lieliski slāpju remdētāji, savukārt augļu sulas nodrošina vitamīnus un barības vielas.

Visas piknika maltītes vislabāk pagatavot vai daļēji sagatavot mājās, ēdienus un dzērienus uzglabājot piemērotos traukos. Tam lieliski noderēs Pepco piedāvātie trauki ēdiena un dzērienu uzglabāšanai.

Piknika organizēšana

 

Piknika grozs romantiskām vakariņām pludmalē pie upes.

Veiksmīga ballīte zaļumos ir atkarīga no daudzām lietām. Noteicošais ir laikapstākļi, taču arī vietas un laika izvēle ir svarīga, kā arī nepieciešamāko lietu paņemšana līdzi. 

Plānojot pikniku, atcerieties par:

  • Laika ziņu pārbaudi – gan ilgtermiņā, gan dienu pirms piknika.
  • Piemērotas vietas izvēli – ne visur drīkst organizēt pikniku. Pārliecinieties, ka tas nav aizliegts parkā vai mežā, uz kuru dodaties. 
  • Nepieciešamo lietu iepakošana – pikniks nenozīmē tikai labu maltīti!

PEPCO informatīva ilustrācija ar rotaļām svaigā gaisā.

Ko ņemt līdzi uz pikniku (neskaitot ēdienu)?

  • Sega – grūti iedomāties pikniku bez segas. Tā var būt īpaša piknika sega, kas ir  izturīga pret mitrumu un netīrumiem. Ja Jums tādas nav, noderēs arī citas segas un gultas pārklāji – vēlams tumšā krāsā.
  • Trauki un galda piederumi – āra apstākļi nebūt nenozīmē atsacīšanos no komforta. Lai izbraukums zaļumos patiesi atgādinātu pikniku, maltīti ieteicams pasniegt uz šķīvja. Ja dodat priekšroku vienreiz lietojamiem traukiem, izvēlieties tādus, kas bioloģiski noārdās.
  • Salvetes – neveiklas situācijas ēšanas laikā notiek pat ar piesardzīgākajiem cilvēkiem, tāpēc vienmēr pa rokai ir jābūt salvetei, lai noslaucītu muti, zodu un rokas. 
  • Atkritumu tvertne vai maiss – tas ir ļoti svarīgi, jo brīvā dabā var nebūt pieejama atkritumu tvertne vai arī tā var būt pārpildīta. 
  • Galdauts – ja vēlaties izsmalcinātāku pikniku, ņemiet līdzi āra galdautu. To iespējams uzklāt uz segas, tādējādi atdalot sēdēšanai paredzēto vietu no vietas maltītes pasniegšanai. 

Daudzi cilvēki aizdomājas par to, vai piknika grozs tiešām ir praktisks un nepieciešams. Protams, ka viss ir atkarīgs no groza modeļa, ietilpības un satura. Daži no tiem tiek piedāvāti bez jebkāda iekšējā aprīkojuma, bet lielākajai daļai ir speciāli nodalījumi vai turētāji šķīvjiem un galda piederumiem – šie elementi bieži tiek iekļauti piknika groza komplektā. 

Ja Jums patīk organizēt piknikus un bieži baudīt maltīti svaigā gaisā, piknika grozs, speciāla sega, trauki ēdiena uzglabāšanai un līdzīgi piederumi viennozīmīgi būs pareizā izvēle. Par laimi, to cenai it nebūt nav jābūt augstai.