Saturs:

  1. Svarīgākie virtuves interjera dizaina principi
  2. Virtuves aprīkojums — kas ir nepieciešams, lai gatavotu ar prieku?
  3. Kā izvēlēties šķīvjus, bļodas un citus traukus?
  4. Seklie un dziļie šķīvji, bļodas un mazās bļodiņas
  5. Porcelāna, keramikas vai stikla trauki – kādus izvēlēties?
  6. Izvēlieties komplektu! Kāpēc ir vērts ieguldīt trauku komplektā?
  7. Pārtikas un dzērienu uzglabāšanas trauki drošai un ērtai pārtikas produktu glabāšanai
  8. Virtuves piederumi? Par šīm lietām virtuvē nedrīkst aizmirst!

Modernā virtuvē lielisks interjers sasaucas ar funkcionalitāti. Patīkams interjera dizains, tehnoloģiski attīstītas ierīces un izcilas kvalitātes trauki un virtuves piederumi ir labākā recepte virtuvei, kurā ēst gatavošana sagādā baudu. Kā izveidot skaistu un praktisku virtuvi modernā stilā? Pateiksim priekšā!

Svarīgākie virtuves interjera dizaina principi

Modernas virtuves projektēšanai un realizācijai nepieciešams izmantot kvalitatīvus materiālus un inovatīvus risinājumus, kas izpaudīsies gan interjera estētiskajā risinājumā, gan funkcionalitātē. 

Daži svarīgi principi perfektas virtuves sajūtai.

  • Ergonomiskam virtuves izkārtojumam vajadzētu atvieglot ikdienas darbības, kas saistītas ar ēst gatavošanu un virtuves uzkopšanu. Padomājiet par nepieciešamo skapīšu un iekārtu daudzumu un izvietojumu, lai viss būtu viegli pieejams un ērti lietojams. Ja nevarat iedomāties savu dzīvi bez kafijas – radiet sev kafijas stūrīti, kurā viss nepieciešamais atrodas pa rokai. 
  • Apdares materiālu izvēlei ir izšķiroša nozīme vizuālās harmonijas saglabāšanā. Izvēlieties noturīgus un pievilcīgus materiālus, kurus viegli uzturēt nevainojami tīrus. Nerūsējošs tērauds, stikls, augstas kvalitātes lamināts vai dabīgais akmens ir populārākā izvēle mūsdienīgas virtuves plānošanas procesā. 
  • Sadaliet virtuvi praktiskās zonās: nodalīt pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas, ēdiena gatavošanas un trauku mazgāšanas zonas. Tas padarīs telpu ergonomiskāku un pēc iespējas funkcionālāku. Neaizmirstiet par katras zonas apgaismojumu, kas palielinās komforta un drošības sajūtu, darbojoties virtuvē. 

Atcerieties, ka ideālas virtuves noslēpums slēpjas estētiskuma un praktisku risinājumu līdzsvarā. Mūsdienīga virtuve ir telpa, kas precīzi pielāgota mājinieku vajadzībām – izanalizējiet savas vajadzības jau izkārtojuma izstrādes posmā, lai varētu tās personalizēt un pielāgot individuālām vēlmēm.  

Virtuves aprīkojums — kas ir nepieciešams, lai gatavotu ar prieku?

Atvērta virtuves skapīša atvilktne ar sakārtotiem uzglabāšanas traukiem

Lai ēdiena gatavošana sagādātu prieku un būtu produktīva, svarīgs ir piemērots virtuves aprīkojums. Ar ko sākt? Skaidrs, ka ar katliem un pannām! 

Pareizo katlu un pannu izvēle ir noteicošais faktors efektīvam ēst gatavošanas procesam. Svarīgi, lai tie būtu piemēroti virtuves plīts virsmai. Piemēram, indukcijas plīts virsmai ir nepieciešami virtuves trauki ar magnētisku pamatni, bet gāzes plītīm ideāli piemēroti ir smagāki virtuves trauki, kas vienmērīgi sadala siltumu. Ieteicams iegādāties vairākas pannas – dažāda izmēra un veida, piemēram, teflona pannu ēdieniem, kas viegli pielīp, bet čuguna pannu cepšanai augstā temperatūrā. Nokomplektējot katlus un pannas, izvēlieties traukus, kas izgatavoti no augstas kvalitātes materiāliem un nereaģēs ar pārtiku.

Moderna virtuve ir sinonīms inovatīvām ierīcēm vieglai ēdiena pagatavošanai. Mikseri, blenderi, vafeļu pannas, tosteri, karstā gaisa friteri un grili ir ierīces, kas ievērojami samazina ēst gatavošanas laiku un atvieglo pat vissarežģītāko ēdienu pagatavošanu. Ieteicams izvērtēt iespēju iegādāties daudzfunkcionālas ierīces, piemēram, virtuves kombainus, kas vienā ierīcē apvieno vairākas funkcijas, ietaupot ne tikai laiku, bet arī vietu.

Piemērots virtuves aprīkojums padara maltīšu gatavošanu par vienkāršu un patīkamu pieredzi. Katlu un pannu, kā arī konkrētu iekārtu izvēle ir atkarīga no individuālām vajadzībām un gatavošanas manieres.

Kā izvēlēties šķīvjus, bļodas un citus traukus?

Šķīvju, bļodu un citu trauku izvēle ir svarīgs virtuves iekārtošanas aspekts, kas nosaka aprīkojuma praktiskumu un ietekmē pasniegto ēdienu estētisko pievilcību. Kā nokomplektēt trauku komplektu virtuvei?

Seklie un dziļie šķīvji, bļodas un mazās bļodiņas

Katrā virtuvē ir nepieciešami dažāda veida šķīvji un bļodas ēdiena pasniegšanai. Uz seklajiem šķīvjiem iespējams pasniegt lielāko daļu ēdienu, sākot no pamatēdieniem un beidzot ar uzkodām. Dziļie šķīvji ir neaizvietojami, pasniedzot zupas un citus šķidros ēdienus, lai mērce un buljons paliktu šķīvī. Savukārt bļodas ir daudzpusīgi lietojamas. Sākot no mazām, uzkodām un mērcēm piemērotām, un beidzot ar lielajām salātu un pastas bļodām. Piemērota trauka izvēle ir atkarīga no ēdienu pasniegšanas veida un stila.

Virtuves trauku izkārtojums izvelkamā atvilktnē

Porcelāna, keramikas vai stikla trauki – kādus izvēlēties?

Jūsu šķīvji un bļodas var būt izgatavotas no dažādiem materiāliem. Starp populārākajiem ir porcelāns, keramika un stikls. Kādas ir šo materiālu īpašības?

  • Porcelāns – elegances un tradīciju simbols galda klāšanas etiķetē un noformējumā. Pieejams, galvenokārt, eleganti baltā krāsā vai ar smalkiem rotājumiem, lieliski piemērots gan ikdienas maltītēm kopā ar tuviniekiem, gan saviesīgākiem pasākumiem, tādiem kā Ziemassvētku un dzimšanas dienas vakariņas. Porcelānu jālieto piesardzīgi un jāmazgā ar rokām!  
  • Keramika – materiāls, kas ir izturīgāks pret saplēšanu, nekā porcelāns, parasti arī biezāks un smagāks. Keramika ir pieejama plašā dizaina un krāsu piedāvājumā, ļaujot tai pieskaņoties jebkuram virtuves dizainam. Keramika būs lieliska izvēle ne tikai ikdienas lietošanai, bet arī svinīgām svētku maltītēm. Lielāko daļu keramikas šķīvju un bļodu drīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, taču vienmēr ir jāpārbauda ražotāja norādījumi. 
  • Stikls – universāls materiāls, kas iederas jebkura veida interjerā. Stikls ir viegli tīrāms un uz tā ir patīkami pasniegt ēdienu. Salīdzinājumā ar citiem materiāliem, stikla trauki ir izturīgāki pret skrāpējumiem. Liela stikla trauku priekšrocība ir tā, ka tos drīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. 

Izvēlieties komplektu! Kāpēc ir vērts ieguldīt trauku komplektā?

Pilna trauku komplekta iegāde ir lielisks veids, kā virtuvei un ēdamistabai piešķirt estētisku vienotību. Saskaņota raksta un krāsas trauki rada harmonisku un elegantu galda klājumu. Tie ir veidoti tā, lai tos būtu viegli uzglabāt un mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Ideāls trauku komplekts ēdiena pasniegšanai ir tāds komplekts, kas pielāgots namamātes vajadzībām un mājinieku paradumiem. 

Trauki ir ne vien funkcionāls elements, bet arī pilda dekoratīvu funkciju, tāpēc ir vērts izvēlēties tādus, kas atspoguļo Jūsu personīgo stilu un iederas modernas virtuves interjerā. 

Pārtikas un dzērienu uzglabāšanas trauki drošai un ērtai pārtikas produktu glabāšanai

Sieviete pie plauka aplūko virtuves uzglabāšanas traukus

Izturīgi pārtikas un dzērienu uzglabāšanas trauki ir svarīgs elements ikvienā virtuvē – tie atvieglo produktu uzglabāšanu un paildzina to svaigumu. Uzglabāšanas trauki lieliski noderēs pāri palikušā ēdiena uzglabāšanai ledusskapī vai pusdienu sagatavošanai līdzņemšanai uz darbu vai skolu. 

Atsevišķa kategorija ir eleganti trauki beramo produktu, piemēram, kafijas, tējas, cukura vai makaronu, uzglabāšanai. Tos iespējams novietot uz virtuves darba virsmas vai atvērtos plauktos, iekļaujot virtuves interjerā un veidojot dekoratīvu virtuves elementu, kura saturam ir viegli piekļūt. 

Moderni uzglabāšanas trauki ir izgatavoti no izturīgas plastmasas, nerūsējoša tērauda un eleganta stikla. Izvēlieties to materiālu, kas piestāv virtuves dizainam, ir hermētisks un viegli tīrāms. Pievērsiet uzmanību arī tam, lai trauki nesaturētu kaitīgas vielas, kas varētu reaģēt ar pārtikas produktiem.

Pepco informatīva ilustrācija: Ko iegādāties modernai virtuvei?

Virtuves piederumi? Par šīm lietām virtuvē nedrīkst aizmirst!

Tieši sīkie elementi nosaka jebkuras virtuves funkcionalitāti. Komplektējot šīs kategorijas piederumus, noteikti jāizvēlas augstas kvalitātes produkti, kas izceļas ar materiāla izturību, ergonomiskiem rokturiem un modernu dizainu.

Lūk, svarīgāko virtuves piederumu saraksts.

  1. Naži – izvēlieties nažu komplektu ērtā statīvā. Komplektā jābūt iekļautiem vismaz 4-5 nažiem – lielais šefpavāra nazis, nazis ar robainu asmeni maizes griešanai un mazie naži dārzeņu mizošanai.
  2. Dēlīši griešanai – pieskaņojiet dēlīšus virtuves interjeram un individuālām vajadzībām. Moderni dēlīši var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem – koka dēlīši ir izturīgi un acij tīkami, plastmasas dēlīši ir viegli tīrāmi, bet bambusa dēlīši ir viegli un ekoloģiski.
  3. Karotes un zupas kausi – Koka piederumi ir saudzīgi traukiem, bet silikona – karstumizturīgi un universāli.
  4. Caurduri, putu karotes, lāpstiņas, gaļas āmurīši, stampas un putojamās slotiņas – parocīgi piederumi bez kuriem virtuve nav iedomājama! Nepieciešami makaronu, dārzeņu vai augļu nokāšanai, pannā cepto ēdienu drošai pārvietošanai, vārītu kartupeļu stampāšanai un efektīvai šķidro sastāvdaļu savienošanai. Pieejami dažādos izmēros un krāsās. Izgatavoti no dažādiem materiāliem, piemēram, mūsdienīgas koka un silikona kombinācijas. 
  5. Rīves – ērtai dārzeņu, siera un šokolādes smalcināšanai. Pieejamas vairāku veidu rīves konkrētu produktu, piemēram, siera rīvēšanai vai universālas, kas aprīkotas ar dažādām berzes virsmām.
  6. Mehāniskie smalcinātāji – ātrai dārzeņu, garšaugu un riekstu sakapāšanai.

Ar šiem piederumiem darbs virtuvē ir efektīvs un patīkams. 

Mūsdienīga virtuve ir funkcionāla, estētiska un atbilst jaunākajām interjera dizaina tendencēm. Tās plānojumam jābūt labi pārdomātam un pielāgotam lietotāju individuālām vajadzībām. Neapšaubāmi, ka modernas virtuves galīgais izskats ir atkarīgs no lietotāju vēlmēm un finansiālajām iespējām. Neatkarīgi no tā, kādam interjera risinājumam tiek dota priekšroka, virtuvei ir jābūt funkcionālai un vizuāli tīkamai.