Saturs:

  1. Ar ko sākt balkona iekārtošanu?
  2. Kā iekārtot balkonu?
  3. Lietas, kas piestāv balkonam
  4. Kā iekārtot nelielu daudzdzīvokļu ēkas balkonu?
  5. Kā iekārtot šauru balkonu?
  6. Liels balkons vai terase – kā iekārtot lielu platību par labu cenu?

Daudzi cilvēki, kuri izvēlējušies dzīvot pilsētā, sapņo par zaļu atpūtas stūrīti. Ar nelielu daļu gribas un Pepco veikalos pieejamajiem dekoriem, Jūs ātri izveidosiet paši savu mini dārziņu uz daudzdzīvokļu mājas balkona! Ar ko sākt un kā iekārtot balkonu, lai padarītu to par patīkamu atpūtas stūrīti?

Ar ko sākt balkona iekārtošanu?

Lielākajai daļai dzīvokļu ir pieejama ārējā platība, piemēram, balkoni, terases, lodžijas un pat nelieli dārziņi. Katru no šīm platībām var iekārtot tā, lai tā kļūtu par ideālu vietu atpūtai. Panākumu atslēga balkona iekārtojumā slēpjas labā idejā, pareizā telpas plānojumā un pārdomātos dekoros. 

Balkona iekārtošanu sāciet no:

  • Rūpīgas platības izmērīšanas.
  • Pārdomām, kāds telpas iekārtojuma stils patīk visvairāk. 
  • Savu vajadzību un vēlmju definēšanas. Vai vēlaties, lai Jūsu balkons tiktu izmantots kā zaļa ēdamzona, vai varbūt vēlaties tur pavadīt laiskas pēcpusdienas, lasot grāmatu? 
  • Pievērsiet uzmanību saules gaismas intensitātei un kritumam balkona pusē. No šī aspekta ir atkarīgs, kādus augus varat izvēlēties savam balkonam. 

Ar precīziem balkona izmēriem un skaidri nospraustu mērķis (piemēram, uz balkona vēlaties izveidot ēdamistabu vai vietu atpūtai divatā), iespējams sākt darbu. 

Kā iekārtot balkonu?

Balkona iekārtojums daudzdzīvokļu mājā ir atkarīgs no tā lieluma, individuālajām vajadzībām, finansiālajiem aspektiem un dzīvokļa īpašnieku radošuma. Prasmīgi iekārtots, tas var kļūt par vienu no svarīgākajām vietām dzīvoklī, nodrošinot tiešu saskari ar dabu.

Darbu secība:

  • Parūpējieties par grīdu un sienām
    Daudzi cilvēki šaubās par grīdas seguma materiālu. Parasti izvēle krīt uz flīzēm, taču tās var radīt problēmas. Lai samazinātu tādas problēmas risku kā slidenums, izvēlieties sala izturīgus un neslīdošus porcelāna keramikas izstrādājumus. Kā ar balkonu bez flīzēm? Jūs varat dot priekšroku mākslīgās zāles segumam, akmens apšuvumam vai kompozītmateriālu grīdai. Atcerieties, ka sienas un grīda ir visa iekārtojuma fons.
  • Izvēlieties mēbeles
    Balkona iekārtojuma noteicošais un svarīgākais elements ir ērtas mēbeles sēdēšanai. Tie var būt atzveltnes krēsli, beņķi, pufi vai sēžammēbeles, kas izgatavotas no paletēm. Tas vēl nav viss. Balkona piederumu uzglabāšanai, tādu kā krēsla paliktņi vai laistīšanas kanniņas, Jums būs nepieciešams arī balkona skapītis vai plaukts. Ja nevarat iedomāties vasaras dienas bez saules peldēm, izvēlieties zvilni – to var salocīt tā, lai tas neaizņemtu daudz vietas, kad netiek izmantots.
  • Piemeklējiet augus
    Balkona ziedu izvēle neaprobežojas tikai ar pelargonijām vai petūnijām. Vēl ir vesela virkne ziedošu un zaļu balkona augu. Atkarībā no tā, vai Jūsu balkons ir saulains vai ēnains, izvēlieties rozes, hostas, lavandas, skujkokus, graudzāles un daudzus citus augus. Pie reizes piemeklējiet puķu kastes, kuras var novietot vai pakārt uz balkona margām. Savukārt brīvi stāvoši, dažāda izmēra dekoratīvie podi  izskatīsies lieliski uz grīdas, plaukta vai puķu statīvā.
  • Pieskaņojiet dekorus
    Izvēlieties tādus elementus kā balkona paklājs, spilveni un apgaismojuma elementi, piemēram, laternas.

Pepco informatīva ilustrācija ar balkona dekoriem

Lietas, kas piestāv balkonam

Kas patiešām iederas uz balkona un bez kā var iztikt? Noteikti noderēs saulessargs, aizsegs vai markīza, it īpaši, ja balkons atrodas ļoti saulainā vietā. Tāpat noderēs arī balkona spilveni, lai sēdēšana uz krēsliem un zviļņiem būtu daudz ērtāka. Aukstākās dienās vai vakaros noderēs arī silts pleds. Pepco piedāvājumā atradīsiet tieši balkonam paredzētus mīkstos pledus un pārklājus!

Kā iekārtot nelielu daudzdzīvokļu ēkas balkonu?

Daudziem pilsētas dzīvokļu balkoniem ir neliela platība, kas efektīvi attur īpašniekus no mēģinājumiem tos pārveidot par atpūtas stūrīšiem. Tajā pašā laikā neliels balkons var būt ne tikai mājīgs un vienkārši iekārtojams, bet arī viegli tīrāms.

Kā iekārtot nelielu balkonu, lai tas radītu plašuma iespaidu?

  • Izvēlieties gaišas krāsas, saliekamas un multifunkcionālas mēbeles.
  • Rūpīgi piemeklējiet augus. Nelielam balkonam paredzētiem augiem jābūt labi pārdomātam pirkumam. Izvēlieties kolonnveida vai kāpelējošus augus, kas neaizņem daudz vietas, bet veido zaļu sienu. 
  • Iegādājoties dekorus, koncentrējieties uz kopainu. Piemeklējiet vienādus vai ļoti līdzīgus balkona aizslietņus, lai neradītu haosa iespaidu.

Nelieli balkoni parasti ir kvadrātveida, bet sastopami arī ļoti šauri balkoni – vai to iekārtošana sagādā rūpes?

Kā iekārtot šauru balkonu?

Moderni iekārtots šaurs un neliels daudzdzīvokļu ēkas balkons

Garena balkona iekārtošanai nav jābūt sarežģītai! Viss, kas nepieciešams, ir labi pārdomātas mēbeles, piederumi un dekori.

Kādas mēbeles izvēlēties šauram balkonam?

  • Salokāmas – piemēram, galda virsma, kas pieskrūvēta pie sienas un pilda galdiņa funkciju un kuras salokāmā konstrukcija palīdz ekonomēt vietu, kad galdiņš netiek izmantots.
  • Mobilas – izvēlieties vieglas mēbeles, kuras ir viegli pārvietot, kad rodas tāda vajadzība.
  • Daudzfunkcionālas – vai zinājāt, ka balkona kastes, kas izgatavotas no koka, var veiksmīgi izmantot ne tikai spilvenu uzglabāšanai, bet arī kā galdu vai krēslu?

Visus nepieciešamos piederumus sava balkona iekārtošanai atradīsiet veikalā Pepco.

Liels balkons vai terase – kā iekārtot lielu platību par labu cenu?

Plaša terase sniedz lieliskas telpas iekārtošanas iespējas. Tajā pašā laikā daudzi liela balkona vai terases īpašnieki baidās no šāda iekārtojuma sālītajām izmaksām. Pietiek apmeklēt Pepco, lai saprastu, ka skaistām lietām uz balkonam nav jābūt dārgām. 

Iekārtojot lielu balkonu vai terasi:

  • Atcerieties, ka šī telpa ir dzīvokļa paplašinājums, tāpēc tās mēbelējumam un raksturam jāatbilst interjera dizainam.
  • Nav jāizvēlas kompaktas, salokāmas vai daudzfunkcionālas mēbeles. Lielā platībā ideāli iederēsies lielāki un ērtāki komplekti, kas sastāv no dīvāna, atzveltnes krēsliem un galda (izgatavoti no materiāliem, kas noturīgi pret nelabvēlīgiem laikapstākļiem). 

Pēdējais pieskāriens jebkura balkona vai terases iekārtojumā ir labs apgaismojums. Izvēlieties dažāda lieluma laternas un lukturus, kas vakarā izgaismos tumsu ar dabisku un siltu gaismu.