Saturs:

  1. Savoir-vivre un galda piederumu izkārtojums
  2. Kā izkārtot galda piederumus?
  3. Kā izkārtot deserta piederumus?
  4. Kā novietot galda piederumus pēc maltītes?
  5. Kādus galda piederumus iegādāties mājsaimniecības vajadzībām?

Galda etiķetes pasaulē galda piederumu izkārtošanas prasme nenozīmē tikai tradīciju ievērošanu, bet arī cieņas izrādījumu un rūpes par viesu labsajūtu. Galda klāšanai ir būtiska nozīme vajadzīgās atmosfēras radīšanā, maltīti baudot gan oficiālā, gan neformālā gaisotnē. 

Šis ceļvedis  Jūs iepazīstinās ar galda piederumu izkārtojuma galvenajiem pamatlikumiem, uzsverot to nozīmi skaista un funkcionāla galda klājuma radīšanā. Iepazīsiet galda klāšanas kultūras noslēpumus, lai rīkotajām viesībām un svinībām piešķirtu izsmalcinātību un eleganci.

Galda piederumu izkārtojums var šķist bērnišķīgi vienkāršs, un patiešām nesagādā problēmas, ja uz galda ir jānovieto tikai nazis, dakša un karote. Sarežģījumi sākas brīdī, kad galds jāuzklāj vairāku ēdienu pasniegšanai. Galda piederumu izkārtojuma uz galda atspoguļo savoir vivre pamācības – pazīt/zināt dzīvi. 

Savoir-vivre un galda piederumu izkārtojums

Savoir-vivre ir labu manieru, etiķetes un uzvedības principu kopums, kas noteiktā sabiedrībā tiek uzskatīts par pašsaprotamu, veidojot tādu kā rīcības kodeksu dažādām dzīves situācijām, sākot no sociālas mijiedarbības un beidzot ar galda kultūru un formālu etiķeti.

Galda piederumu izkārtojums ir viens no savoir-vivre aspektiem, kas īpaši pamanāms galda klāšanas etiķetes kontekstā. Pareizam piederumu izkārtojumam uz galda ir būtiska nozīme galda kultūrā. Šī dzīves prasme ietver spēju pareizi novietot nažus, dakšas, karotes un citus galda piederumus, atkarībā no pasniegtās maltītes veida un pasākuma formalitātes. Pieņemts, ka, klājot galdu, piederumi liekami tādā secībā, kādā tiks pasniegti ēdieni, parasti no ārpuses uz iekšpusi. Šāds izkārtojums palīdz viesiem vieglāk atrast pareizos galda piederumus, atkarībā no ēdienu skaita un veida, kā arī galda klājumam piešķir eleganci un kārtību.

Savoir-vivre pamācību kontekstā, galda piederumu izkārtojums ir ne vien praktisks ēdiena pasniegšanas aspekts, bet arī sociālās komunikācijas veids, paužot cieņu pret viesiem un rūpes par vissmalkākajām detaļām. Tā ir prasme radīt patīkamu atmosfēru kopīgu maltīšu baudīšanai, kā arī atspoguļo galda kultūru un kulinārijas tradīcijas. Uzziniet, kā izkārtot galda piederumus, lai nekļūdītos un nepieļautu netaktisku rīcību. 

Pepco informatīva ilustrācija. Kā izkārtot galda piederumus smalkām vakariņām?

Kā izkārtot galda piederumus?

Neatkarīgi no pasākuma iemesla, svarīgi ir pievērst uzmanību piederumu izkārtojumam uz galda. Ja nezinat, ar ko sākt, šeit atradīsiet dažus pamatlikumus, kas Jums lieliski noderēs nākotnē.

Kas ir jāiegaumē? Atcerieties, ka lielākā daļa cilvēku ir labroči, tāpēc dakšiņu novieto pamatšķīvja kreisajā pusē, bet nazi – labajā pusē. Labajā pusē, aiz naža, vienā līnijā ar šķīvja apakšējo malu, liek zupas karoti, bet vēl tālāk, ārējā malā, piederumus uzkodām. Tādējādi dakšiņa vienmēr atrodas pamatšķīvja kreisajā pusē ar zariem uz augšu. Nazi liek ar asmeni pret šķīvja malu. 

Lai vieglāk orientētos galda piederumu izkārtojumā jāatceras, ka tos liek tādā secībā, kādā tiks pasniegti ēdieni – maltītes laikā piederumi tiek izmantoti, sākot no ārpuses.

Garā galda klājums ar izkārtotiem galda piederumiem

Kā izkārtot deserta piederumus?

Arī deserta pasniegšanas gadījumā jāsaskaras ar noteikumiem, kas palīdzēs ievērot pareizu galda etiķeti. Sāksim ar nelielu pamatinformāciju. Ar apzīmējumu deserta piederumi jāsaprot: kafijas karotes, kūkas dakšiņas, augļu naži, kūkas lāpstiņas, kā arī citi piederumi atkarībā no tā, kāds deserts tiks pasniegts.

Ja tiek pasniegts klasisks deserts, ko iespējams baudīt ar dakšiņu vai deserta karoti, galda piederumu izkārtojums uz galda nav sarežģīts:

  • Desertam paredzēto karoti liek virs pamatšķīvja paralēli galda malai ar kātu pa labi.
  • Deserta dakšiņu liek zem deserta karotes, tuvāk pie šķīvja ar kātu pa kreisi.

Pasēdēšanas pie galda ir svarīgs notikums. Straujais dzīves ritms padara ģimenes maltītes par labāko, ja ne vienīgo, iespēju nodoties mierīgām un patīkamām sarunām. Līdzīgi ir ar draugiem. Šādi mirkļi ir jāsvin, vajadzīgo noskaņu uzburot ar lietām, kuras atradīsiet Pepco veikalā.

Galda klājums ar traukiem, svecēm un galda piederumiem

Kā novietot galda piederumus pēc maltītes?

Svarīgi zināt ne vien piederumu izkārtojumu uz galda, bet arī novietojumu pēc maltītes pabeigšanas. Šī informācija ir īpaši noderīga restorānos, kur galda piederumu novietojums ir šifrēta ziņa viesmīlim, ka maltīte ir galā un šķīvi drīkst nest prom.

Kā novietot galda piederumus uz šķīvja, maltītes laikā ieturot pauzi un kā, kad maltīte ir galā?

  • Ja ēšanas process vēl nav galā un tiks turpināts, galda piederumus uz šķīvja novieto krusteniski, lai nedaudz saskaras asie gali.
  • Kā novietot galda piederumus, ja maltītei pielikts punkts? Nazis un dakšiņa uz šķīvja atrodas paralēli līdzās viens otram un to rokturi, iedomājoties pulksteņa ciparnīcu, veido pozīciju “divdesmit minūtes pāri pieciem”. 

Kā redzams, pat galda piederumu izkārtojums uz šķīvja maltītes laikā ir sava veida komunikācija ar personālu, jo īpaši restorānā vai smalku viesību laikā. Šie noteikumi neattiecas uz bistro, bāriem un kafejnīcām.

Vai galda piederumus drīkst novietot uz salvetes un kā to darīt? Šādu jautājumu uzdod ikviens, kurš nevēlas pieļaut kļūdu formālās pieņemšanās vai restorānos. Smalkais tonis paredz, ka uz salvetes nedrīkst novietot galda piederumus, ja tie jau tiek lietoti. Viennozīmīgi, neeleganta izrādīsies arī netīrās karotes vai dakšas novietošana uz salvetes vai galdauta. 

Galda klājums: šķīvis, bļoda un izkārtoti galda piederumi

Kādus galda piederumus iegādāties mājsaimniecības vajadzībām?

Pat 3-4 personu mājsaimniecības vajadzībām vienmēr ieteicams iegādāties lielāku galda piederumu komplektu. Kāpēc? Situācijām, kad ciemos ierodas radi vai draugi. Papildu dakšiņas, naži un karotītes noderēs arī brīžos, kad tauki tiek mazgāti tikai vienu reizi dienā, nevis uzreiz pēc maltītes pabeigšanas. Lielāks galda piederumu komplekts daudzējādā ziņā ir ļoti praktisks risinājums.

Ja vēlaties iegādāties galda piederumu komplektu savam mājoklim, ieteicams ņemt vērā sekojošas lietas.

  • Personīgais stils – viegli piemeklēsiet galda piederumus, kas ieturēti minimālisma vai retro stilā, kā arī piederumus ar koka un citas versijas rokturiem. Tas viss, protams, Pepco!
  • Pieejamais budžets – skaistiem galda piederumiem nav jābūt dārgiem. Tomēr, tas nemaina faktu, ka iepirkšanos jāsāk ar budžeta plānošanu.
  • Piederumi tiks mazgāti ar rokām vai trauku mazgājamā mašīnā – no tā ir atkarīgs, vai izvēlētais galda piederumu modelis ir piemērots Jūsu vajadzībām. 

Iegādājoties galda piederumus, nepieciešams izvērtēt vai komplektam jāsastāv no tādiem piederumiem kā karotes, dakšiņas, naži un tējkarotes, vai arī tajā jāiekļauj papildu piederumi – kūkas lāpstiņa, zupas kauss, salātu karotes un daudz kas cits. Lai gan lielākā daļa papildu piederumu, pārsvarā, tiek izmantoti saviesīgu pasākumu laikā, tos ir vērts iegādāties un zināt to izkārtojumu uz galda. 

Galda piederumu izkārtojums nav parasts prasmju apliecinājums, tā ir mākslas forma, kas svētkiem piešķir vajadzīgo eleganci un izsmalcinātību. Apgūstot un pielietojot galda etiķeti, iespējams ne vien pārsteigt savus viesus, bet arī radīt patīkamu un baudāmu atmosfēru maltītes laikā. Atcerieties, ka pareizs galda klājums nav tikai vizuāls noformējums, tas ir arī cieņas izrādījums un rūpes par viesu labsajūtu

Pepco vēlas sniegt praktiskas zināšanas, kas ikvienu padarīs par galda piederumu izkārtojuma mākslas meistaru neatkarīgi no pasākuma mēroga. Aicinām iepazīties ar mūsu piedāvājumu un atklāt arvien jaunus veidus, kā uzlabot savas galda etiķetes prasmes.