Saturs:

  1. BLW metodes svarīgākās priekšrocības – neatkarība, patstāvība, ģimenes maltītes
  2. BLW metodes izmantošanas priekšrocības, paplašinot zīdaiņu uzturu 
  3. BLW metodei ir jābūt drošai! Kā paplašināt mazuļa uzturu?
  4. Kā sākt? Pirmie soļi ar BLW metodi

BLW (Baby-Led Weaning) ir novatoriska pieeja zīdaiņiem paredzētā uztura paplašināšanai, kas iegūst arvien lielāku popularitāti visā pasaulē. BLW burtiskā tulkojumā nozīmē “bērna vadīta ēšana”, ar kuras palīdzību mazuļiem tiek pasniegta cieta barība, kurā biezeņi un barošana ar karoti tiek pilnībā izlaista par labu ēdieniem, kurus mazulis ēd pats. Līdz ar to bērns pats ir atbildīgs par to, cik daudz ēst un ko ēst, iepazīstot dažādas garšas, tekstūras un formas.

BLW metodes svarīgākās priekšrocības – neatkarība, patstāvība, ģimenes maltītes

Tradicionālā cieto pārtikas produktu ieviešana zīdaiņa uzturā bieži vien paredz biezeņus vai daļēji šķidras pārtikas barošanu ar karoti. Ar šo pieeju vecāki kontrolē, ko un cik lielā daudzumā bērns apēd, tādā veidā būtiski ierobežojot ēšanas pieredzi. BLW nozīmē atkāpšanos no šīm tradicionālajām metodēm! Šeit bērns aktīvi piedalās maltītes baudīšanā, nosakot gan ēšanas tempu, gan uzņemto pārtikas produktu veidu. 

BLW metodes pamatā ir dažas svarīgas priekšrocības:

  • Neatkarība – BLW metode uzsver bērna neatkarību, patstāvīgi uzņemot cietu barību. Ar BLW mazulis iemācās ēst pats un satvert ēdienu ar pirkstiņiem. Līdz ar to bērns praktizē motoriskās un mutiskās prasmes, atklājot dažādas garšas un tekstūras. 
  • Apetītes kontrole – ar BLW bērns kontrolē, ko un cik daudz viņš apēd. Vecāki piedāvā dažādus drošus un pareizi pagatavotus ēdienus, bet mazulis ir atbildīgs par to, ko un cik daudz ēst. Šī patstāvība iemāca mazulim apstāties, kad ir paēdis.
  • Ģimenes maltītes – BLW aicina bērnam kļūt par daļu no Jūsu ģimenes maltītēm. Tā vietā, lai pagatavotu atsevišķu maltīti zīdaiņiem, mazulis ēd to pašu, ko pārējie ģimenes locekļi, protams, ievērojot, drošības ziņā, pareizi pagatavotus ēdienus. Mazulim ir jānodrošina ērts barošanas krēsls ar nepieciešamām drošības funkcijām un sēdeklis pareizā augstumā, kā arī savi šķīvīši un bļodiņas.

Ar šīm priekšrocībām BLW metode lieliski iederas veselīgu ēšanas paradumu veicināšanā un pozitīvu attiecību veidošanā ar pārtiku jau pirmā bērna dzīves gada.

Pepco informatīva ilustrācija – piederumi BLW maltītēm

BLW metodes izmantošanas priekšrocības, paplašinot zīdaiņu uzturu 

BLW metodei ir vairākas priekšrocības, kas veicina bērna attīstību dažādos aspektos, sākot no sīkās motorikas līdz emocionālam un sociālam plānam.

Viens no galvenajiem BLW metodes ieguvumiem ir sīkās motorikas attīstība. Ļaujot bērnam ēst pašam, tiek veicināta roku un acu koordinācijas un satveršanas prasmju attīstība. Mazulis iemācās rīkoties ar ēdienu, kas veicina kustību precizitāti, kā arī pirkstiņu un plaukstu spēku. Šī prakse tiešā veidā ietekmē sīkās motorikas attīstību, kam ir būtiska ietekme uz citiem bērna dzīves aspektiem, piemēram, rakstīšanu. 

BLW metode palīdz bērniem atklāt dažādas ēdiena garšas un tekstūras, balstoties uz saviem noteikumiem. Bērnam tiek nodrošināta iespēja eksperimentēt ar dažādiem pārtikas produktiem, kas veicina garšas sajūtu attīstību. Iepazīstot dažādas pārtikas tekstūras, tiek praktizētas motoriskās un mutiskās prasmes.

BLW metode veicina arī emocionālo un sociālo labsajūtu. Patstāvīga ēšana māca neatkarību un sekmē attīstību. Kopīgas maltītes, kurās bērns aktīvi piedalās, palīdz integrēties ģimenē un attīstīt sociālās prasmes. Bērns mācās pacietību un spēju tikt galā ar neapmierinātību, kas var rasties ēst mācīšanās procesa laikā.

BLW metodei ir jābūt drošai! Kā paplašināt mazuļa uzturu?

Bērns tiek barots ar BLW metodi

BLW metodes ieviešanai jābūt drošai! Pārliecinieties, ka zīdainim paredzētie ēdieni ir mīksti un pareizi sagatavoti. Svarīgi izvairīties no maziem, cietiem, apaļiem vai lipīgiem pārtikas produktiem, kas var radīt aizrīšanās risku. Ēšanas laikā bērnam vienmēr ir jāatrodas pieaugušas personas uzraudzībā. Ieteicams iegādāties ēšanas piederumus, kas mazuļa pirmās cietās maltītes padarīs daudz jautrākas. 

Pasniedzot maltīti, pievērsiet uzmanību tās lielumam un formai. Ideāli piemēroti ir gari, viegli satverami gabali, kurus bērns var viegli turēt un košļāt. Tiem jābūt arī pietiekami lieliem, lai mazulis varētu tos ērti un stabili satvert un iebāzt mutē, bet vienlaicīgi arī pietiekami mīkstiem, viegli sakošļājamiem un norijamiem. 

Vienlīdz svarīga ēšanas laikā ir higiēna un tīrība. Regulāri notīriet bērna rokas un seju, kā arī virsmas un rotaļlietas, kas var nonākt saskarē ar pārtiku. Pārtikas zonas tīrība palīdz novērst baktēriju izplatīšanos, saglabājot veselīgu darba vidi mazajam garšas pētniekam.

Kā sākt? Pirmie soļi ar BLW metodi

Sākums var būt grūts un izaicinājumiem bagāts. Tas noteikti no vecākiem prasīs lielu pacietību un izpratni par mazuļa vajadzībām. Kā ieviest BLW metodi ikdienas uzturā?

  1. Pareizo produktu izvēle – sāciet ar mīkstajiem augļiem un dārzeņiem, piemēram, vārītiem burkāniem, banāniem vai avokado. Izvēlieties viegli satveramus pārtikas produktus, kas ir droši Jūsu mazulim.
  2. Mudiniet bērnu izmēģināt jaunus ēdienus – ļaujiet bērnam izpētīt ēdienus, nespiediet tos ēst. Esiet pacietīgi – izpētei jānotiek bērna izvēlētajā tempā.
  3. Izsalkuma un sāta signālu atpazīšana – vērojiet savu bērnu, lai saprastu, kad viņš ir izsalcis un kad paēdis. Nevaldāms prieks, ieraugot ēdienu (bērns ir izsalcis un grib ēst) vai galvas pagriešana prom no bļodas vai šķīvja (bērns ir paēdis) ir signāli, kas būtu jāpazīst un jārespektē.

Kādiem izaicinājumiem un iespējamām neērtībām Jums ir jāsagatavojas? Pirmkārt, nekārtībai – pieņemiet to kā daļu no mazulim svarīgā mācību procesa. Izmantojiet viegli tīrāmus traukus, paliktņus galdam un barošanas krēsliņam. Ko darīt, ja mazulis nevēlas ēst? Nekādā gadījumā nespiediet viņu to darīt. Piedāvājiet dažādus ēdienus un ļaujiet bērnam izlemt, ko un cik daudz ēst. Būtiski, ka BLW metodi iespējams apvienot ar zīdaiņa barošanu ar krūti vai barošanu no pudeles.