Saturs:

  1. Grūtniecības kalendārs trimestri pēc trimestra un nedēļu pēc nedēļas
  2. Pirmais trimestris – pirmās 12 grūtniecības nedēļas
  3. Otrais trimestris – nākamās 14 grūtniecības nedēļas
  4. Trešais trimestris – pēdējās grūtniecības nedēļas 
  5. Sagatavošanās bērna piedzimšanai 

Grūtniecības periods daudzējādā ziņā ir īpašs. Tas ir ne tikai mazuļa gaidīšanas, bet arī milzīgu pārmaiņu laiks sievietes organismā. Mūsu grūtniecības kalendārs palīdzēs Jums iepazīties ar šo tēmu. Tajā ietvertā informācija palīdz izsekot līdzi notiekošajām izmaiņām, kā arī sagatavoties dzemdībām un turpmākai mazuļa aprūpei.

Grūtniecības kalendārs trimestri pēc trimestra un nedēļu pēc nedēļas

Grūtniecības periods ilgst 9 mēnešus un tiek sadalīts 3 trimestros jeb 41 nedēļā. Zemāk atradīsiet svarīgu informāciju par izmaiņām, kādas notiek katrā no grūtniecības posmiem.

Pirmais trimestris – pirmās 12 grūtniecības nedēļas

  • Embrija attīstība sākas trešajā grūtniecības nedēļā. Kā tas ir iespējams? Grūtniecības periods tiek aprēķināts, sākot no pirmās pēdējā menstruālā cikla dienas. 
  • Tieši trešajā grūtniecības nedēļā notiek apaugļotās olšūnas piestiprināšanās pie dzemdes sieniņām. Lai gan embrija izmērs šajā posmā ir mazāks par puss milimetru, sievietes ķermenī jau sāk notikt hormonālas izmaiņas.
  • Turpmākajās pirmā trimestra nedēļās nepieciešams veikt ginekoloģiskus izmeklējumus, lai apstiprinātu grūtniecības iestāšanos un parūpētos par savu labsajūtu. 
  • Pirmā trimestra otrajā pusē var parādīties dažāda veida grūtniecības simptomi: slikta dūša, sāpošu krūšu sajūta, miegainība. Šajā posmā attīstās mazuļa dzīvībai svarīgie orgāni, un sāk pukstēt sirsniņa. 

Pirmais grūtniecības trimestris ir laiks, kad jārūpējas par sevi, norādītajos datumos apmeklējot ginekologu, veicot pārbaudes un lēnām gatavojot pūriņu mazulim. Svarīgi, ka pūriņa sagatavošanai nav jāatvēl milzīgi līdzekļi. Veikalā Pepco atradīsiet visus nepieciešamos piederumus zīdainim par lieliskām cenām.

PEPCO informatīva ilustrācija: Ko iegādāties grūtniecei?

Otrais trimestris – nākamās 14 grūtniecības nedēļas

Otrajā grūtniecības trimestrī notiek dinamiska augļa attīstība. Starp trīspadsmito un sešpadsmito grūtniecības nedēļu iespējams sajust pat mazuļa kustības. Parasti, pirms divdesmitās grūtniecības nedēļas, ultrasonogrāfijas izmeklēšanas laikā tiek noteikts arī bērna dzimums. 

Sievietes ķermenis grūtniecības otrajā trimestrī tiek pakļauts krasām izmaiņām. Palielinās apetīte, daudzas sievietes piedzīvo zināmu diskomfortu mugurkaula apvidū, jo vēders aug un ķermeņa svars palielinās. Šis ir piemērots laiks, lai izvēlētos ērtāku apģērbu, arī tādu, kas paredzēts grūtniecēm. Šajā brīdī var noderēt ērti treniņtērpu komplekti, legingi un trikotāžas kleitas.

Trešais trimestris – pēdējās grūtniecības nedēļas 

Mazulis turpina augt un attīstīties, sāk vērt vaļā actiņas. Ap 31. vai 34. grūtniecības nedēļu mazulis jau var ieņemt pozu ar galvu uz leju, tā gatavojoties piedzimšanas brīdim. Aptuvenais dzemdību datums ir 40.-41. grūtniecības nedēļa, bet daudz kas ir atkarīgs no individuāliem faktoriem. Tāpēc šajā posmā ieteicams sagatavot slimnīcas somu, lai viss būtu pa rokai, ja mazulis izvēlas ierasties ātrāk.

Pēdējā trimestrī grūtniecības fakts vairs nav noslēpjams. Sievietes ķermenis ir redzami mainījies – lielais vēders, noliecoties, sagādā grūtības. Šis ir labs brīdis, lai mazliet piebremzētu un atpūstos, kā arī parūpētos par savu labsajūtu. Ieteicams piedomāt pie lietām, lai sagatavotu pūriņu mazulim un visu nepieciešamo bērnistabai. Pēc šādiem pirkumiem nav jādodas tālu un jātērē daudz. Pepco atradīsiet segas un gultas pārklājus, piederumus un apģērbu zīdaiņiem un daudz ko citu, kas noderēs, lai rūpētos par savu mazuli. 

Sagatavošanās bērna piedzimšanai 

Grūtniece uz punča tur mazas kurpītes

Daži mazuļa pūriņu sāk gatavot jau pirmajās grūtniecības nedēļās. Citi nogaida gandrīz līdz pēdējai grūtniecības dienai. Grūti pateikt, kurš brīdis ir vispiemērotākais, lai iegādātos drēbītes, piederumus, gultiņu un šūpulīti. Svarīgākais par to parūpēties sev ērtā laikā un pietiekami savlaicīgi, lai visu paveiktu pirms noliktā datuma. 

Pepco atradīsiet plašu gan zīdaiņiem un bērniem domātu lietiņu piedāvājumu, gan visu nepieciešamo topošajām māmiņām. Izvēloties mūsu sortimentu, Jūs parūpēsieties par savu garderobi visam grūtniecības periodam. Mūsu piedāvājumā atradīsiet ērtus treniņtērpus, legingus, kreklus, apakšveļu barošanai ar krūti un daudzus citus piederumus. Ja Jums ir nepieciešamas čības un halāts slimnīcai, arī šīs preces atradīsiet mūsu veikala plauktos par ļoti pieņemamām cenām. Grūtniecība jebkurā gadījumā ir saistīta ar lieliem izdevumiem, tāpēc nav vērts pārmaksāt par piederumiem, kas būs nepieciešami tikai īsu brīdi kā, piemēram, apģērbs grūtniecēm vai pirmās drēbītes, no kurām mazulis ļoti ātri izaugs. Nāciet uz Pepco un izvēlieties visu nepieciešamo sev un gaidāmajam mazulim!